zondag 6 februari 2011

Aquaducten route

Aquaductenroute
Het populaire merengebied in het Zuidwestelijk deel van Fryslân heeft maar liefst vijf aquaducten. Die maken het mogelijk om ongehinderd door dit deel van de provincie te varen en zijn een goede oplossing voor knelpunten waar water- en wegverkeer elkaar kruisen.

Galamadammen-akwadukt: Vaardiepte:  3,50 meter
Diepte:       15,50 meter
Breedte:     20,75 meter
Lengte:          394 meter
Het Galamadammen-akwadukt, eind 2007 in gebruik genomen, zorgt ervoor dat het vaarverkeer in het Johan Frisokanaal en het wegverkeer op de provinciale weg N359 (tussen Bolsward en Balk) elkaar niet langer hinderen.

Ie-akwadukt:
Vaardiepte:  2,00 meter
Diepte:           11 meter
Breedte:         10 meter
Lengte:         453 meter
Het Ie-akwadukt is in 2007 geopend en maakt een einde aan de krappe en onveilige situaties voor watersporters bij de brug
middenin Woudsend.

Jeltesleat-akwadukt:
Vaardiepte:  3,50 meter
Diepte:           15 meter
Breedte:    15,50 meter
Lengte:         530 meter
Het Jeltesleat-akwadukt vlakbij Hommerts – Jutrijp vervangt sinds eind 2007 de Jeltesleatbrug, de drukste brug van Fryslân.

Aquaduct Houkesloot:
Vaardiepte:  3,50 meter
Diepte:       14,60 meter
Breedte:     15,50 meter
Lengte:          282 meter
Het aquaduct Houkesloot maakt sinds 2003 deel uit van de Noordoostelijke rondweg van Sneek. Het ontlast de Sneker binnenstad en is een verbetering voor de recreatievaart.

Geau-akwadukt:Vaardiepte:  2,25 meter
Diepte:       14,50 meter
Breedte:          50 meter
Lengte:          750 meter
Sinds 2008 is het Geau-akwadukt een belangrijk onderdeel van de drukke Rijksweg 7 bij Sneek. Het maakt de stad beter bereikbaar en geeft watersporters een alternatieve route voor het Prinses Margrietkanaal.

Staande mast route

Staandemastroute - veel te beleven in midden-Fryslân
Varen rondom Leeuwarden en van de Friese hoofdstad naar Akkrum: voor schepen met een staande mast behoort dit nu tot de mogelijkheden. Als onderdeel van de landelijke staandemastroute vindt u hier een prachtige vaartrip, centraal in Fryslân. Zeilschepen waarvan de mast niet gemakkelijk te strijken is, kunnen nu kiezen voor een alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. Vergeet niet om ook de hoofdstad zelf te verkennen! Leeuwarden biedt vele activiteiten en interessante monumenten, waaronder de historische haven de Prinsentuin in het hart van de stad. Vlakbij, in de Museumhaven, vindt u onder andere oude Tjalken, Trekschuiten, Melkboten, Vissersschepen en Klippers.

Langs de Friese dorpen
Vanaf het Leeuwarder Van Harinxmakanaal vaart u over het aquaduct Langdeel naar Wergea. Langs het dorp vaart u door de weidse graslanden richting het zuiden, langs Domwier naar Grou. Het waterfront ziet er mooi en gezellig uit met de wandelpromenade, passantenplaatsen en Het Theehuis. Op de strekdam genieten wandelaars van het uitzicht en beproeven vissers hun geluk. In het dorp zelf voert een wandelroute langs de mooiste historische pandjes. Het Pikmar, met daarin het moderne starteiland voor zeilwedstrijden, vormt de verbinding met natuurgebied de Alde Feanen. Na Grou leidt de route naar een ander watersportdorp bij uitstek: Akkrum. De spoorbrug laat hier boten tot 3,50 meter ongehinderd doorvaren.

Boven Leeuwarden
Schepen met staande mast kunnen ook om Leeuwarden heen varen. De Staandemastroute is ook in noordelijke richting te volgen. U vaart langs de Prinsentuin naar de Dokkumer Ie, beroemd onderdeel van de Elfstedentocht.

Woudaap route

Woudaaproute - verrassend Friesland ontdekken
De nieuwe Woudaaproute laat het hele gezin genieten van het Friese merengebied. Vaar langs Terherne, Langweer, Woudsend en Heeg en merk dat kinderen overal welkom zijn. De vaarroute is toegankelijk voor zowel motor- als zeilboten en door de vele aanlegmogelijkheden is het gemakkelijk aan wal stappen.

Leg aan in Terherne
In de Klassieke Schepenhaven hebben beroeps- en pleziervaartuigen, de meeste uit de eerste helft van de vorige eeuw, een vaste ligplaats aan de kade. Daarnaast zijn er karakteristieke vakantiehuisjes, winkeltjes en de Schepenhal.

Aantrekkelijk stukje vaarroute
Ook Langweer is als watersportplaats nog aantrekkelijker geworden. Zo is er een nieuw havenkantoor, zijn er nieuwe sanitaire voorzieningen en is er bij het strand meer te doen voor de kinderen. Terwijl de lunch wordt klaar gemaakt in de nieuwe, overdekte picknickruimte vermaken de kinderen zich op de speeltoestellen.

Voorbij Langweer doorvaren over De Welle. Met een doorvaarthoogte van 1.60 meter niet geschikt voor alle boten. Daarom is er een alternatief via het Johan Friso Kanaal. Met de komst van het Jeltesleat-akwadukt, als vervanging van de drukste brug van Fryslân, is het een stuk rustiger geworden om te varen. Geniet van het uitzicht en laat je meevoeren over het aquaduct.

Het centrum van Woudsend is ook beter bereikbaar gemaakt door de aanleg van de rondweg om het dorp. De oude brug is er nog maar door de komst van het Ie-akwadukt hoeft deze brug minder vaak open en dicht. De passantenplaatsen in de dorpskern zijn verruimd en verbeterd. Doorvaren naar Heeg is ook geen enkel probleem.

Eindigen in Sneek
Door het schilderachtige landschap arriveren in Sneek. Aan de Zuidwestkant van deze stad heet het Geau-akwadukt de watersporter welkom. Naast de bruisende stad, met meer aanlegmogelijkheden, is er ook veel te beleven op het Starteiland. Neem vooral een kijkje in het Nationaal Kielboot Trainingscentrum. Een sportaccommodatie voor
zeilwedstrijdtrainingen waarbij het centrum voldoet aan de eisen van NOC*NSF. Op het dakterras is het genieten van de zeilwedstrijden op het Snitser Mar.

Lits-lauwersmeer route

Midden in de natuur tussen Lits en Lauwers
De vernieuwde Lits-Lauwersmeerroute verbindt de Friese meren en het Lauwersmeer en de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar. Dit verrassende stukje Fryslân biedt een prachtige route, bij uitstek te verkennen met een grotere motorboot.

Prachtige plekjes
De gehele route heeft een doorvaarthoogte van 3,00 meter en is toegankelijk voor boten met een diepgang van 1,65 meter. Er zijn vele aanlegmogelijkheden op fantastische plekjes. Langs de Strobosser Trekfeart en De Lauwers, bijvoorbeeld, of bij één van de eilandjes in het bijzondere meer De Leien. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de vogelkijkhut. Wie op een sportieve manier de natuur in wil, legt aan bij Zwaagwesteinde en verkent per kano het natuurgebied Sippenvennen.

Naar dorp en stadNiet alleen het water, maar ook de waterkant is langs de Lits-Lauwersmeerroute de moeite waard. Mooie, sfeervolle dorpen nodigen uit tot een bezoek. Het pittoreske Eastermar, Kollum met haar beroemde Kollumer Kaasdagen, Burgum met haar pingo-ruïnes en Buitenpost met de botanische tuin De Kruidhof. Drachten is een van de grotere plaatsen langs de route, leuk om te winkelen. Het Museum Smallingerland toont werk van Friese kunstenaars. In Dokkum, de op één na oudste stad van Fryslân, staan het Stadhuis met rococoschilderingen, het voormalige Weeshuis en het Waaggebouw. Ook vindt u hier het natuurmuseum en streekmuseum het Admiraliteitshuis.

Op de pedalen
Van de boot en op de pedalen: De omgeving van de Lits-Lauwermeerroute is uitstekend geschikt om met de fiets te ontdekken. Door gebruik te maken van het knooppuntensysteem stippelt u uw eigen korte of lange fietstochten uit.